In een wereld waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, maken we dit jaar samen een cruciale stap vooruit. En dat betekent ook een keerpunt in de Events industrie: het verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes. Wat houdt dit precies in voor de organisatie van Events? Wat zijn de regels en welke alternatieven zijn er?
Wat is er veranderd?
Single-use plastic is een grote bron van zwerfafval, en met de nieuwe SUP-wetgeving streven we ernaar deze vervuiling te verminderen. Vanaf 1 januari 2024 is herbruikbaar servies verplicht voor eten en drinken op locatie. Deze regel geldt niet alleen voor hotels, restaurants, en cafés, maar ook voor Events, scholen, en bedrijfskantines.
Wat zijn de regels?
Bij Events wordt er onderscheid gemaakt tussen open en gesloten Events. Events worden als "open" beschouwd wanneer ze niet zijn afgesloten met een fysieke omheining of gecontroleerde toegang, zoals braderieën en markten. In tegenstelling hiermee worden "gesloten" evenementen gekenmerkt door een fysieke omheining en/of gecontroleerde toegang, zoals festivals of BouwEvents.
Open Evenementen (vanaf 1 juli 2023): Bezoekers betalen een toeslag voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic en hebben recht op een herbruikbaar alternatief of mogen hun eigen bekers en bakjes meebrengen.
Gesloten Evenementen (vanaf 1 januari 2024): Het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes is niet langer toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en bakjes worden teruggenomen voor hergebruik, wordt verplicht.
Welke wegwerpproducten zijn niet meer toegestaan?
Het verbod op wegwerpplastic omvat plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, ballonstokjes, en drank- en voedselverpakkingen van geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen (EPS en XPS). Oxo-degradeerbaar plastic is eveneens verboden. Het doel is duidelijk: minder wegwerpplastic, minder zwerfafval en een duurzamere toekomst.
Conclusie
Deze wetgeving biedt een kans voor organisaties om duurzame oplossingen te omarmen. Hergebruik staat centraal, waardoor bekers en bakjes worden teruggenomen voor hergebruik of hoogwaardige recycling. Als Eventmanager draag ik ook bij aan deze verandering. Wil jij een wegwerpplastic vrij Event organiseren? Ik help je daar graag bij, neem vrijblijvend contact op!
Meer over Gewoon Pleun
Pleunie Groen is dé Eventmanager die vastgoed- en bouwbedrijven helpt om potentiële kopers te interesseren, omwonenden te informeren en kopers te feliciteren, door het organiseren van Events op maat. Pleunie Groen helpt je graag bij het organiseren van jouw duurzame BouwEvent.
Comments